Kırık Kaynamama Tedavisi

Kemikler de birçok organik doku gibi kendilerini yenileme ve iyileşebilme özelliklerine sahiplerdir. Bu iyileşme süreci ileri yaşla birlikte azalmaya başlasa da hayat boyu devam eden bir süreçtir. Kırılan kemikler, kemik kaynaması olarak ifade edilen bir süreçle kendi kendilerini iyileştirebilir, gördükleri hasarı onarabilirler. Kemik kaynaması, alçı ve atel gibi aparatlar sayesinde daha isabetli ve düzgün gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda kırılan kemiklerin kaynaması mümkün olmayabilir. Kaynamayan kemikler, farklı tedavi yöntemleri ve modern yaklaşımlar sayesinde diğer şekillerde de tedavi edilebilirler. Kırık kaynamama tedavisinin gerçekleşebilmesi için detaylı bir doktor muayenesi gerekir. Bu muayeneler sonucu elde edilen bulgularla kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır.

Kırık kaynamama durumları ve kaynamayan kemik tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Uğur Mermerkaya gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Kırıklar Nasıl Kaynar?

Vücudunuzun herhangi bir yerinde kemik kırığı meydana geldiğinde vücudunuz anında bu durumdan haberdar olur. Kemiğin kırılmasından hemen sonra çeşitli hücreler kırığın gerçekleştiği bölgeyi işaretlerler. Bu işaretlenen bölgeye giden kan akışı hızlandırılır. Kan, içerisinde taşıdığı besin, mineral ve vitaminlerle iyileşme sürecinin hızlanmasına ve kırılan kemiklerin birleşerek onarılmasına yardımcı olur.

Kırıklar Kaç Günde Kaynar?

Kırılan kemikler çocuklarda genelde 3 ila 6 hafta içerisinde, yetişkinlerde ise 6 ila 12 hafta içerisinde kaynarlar. Bunun sebebi çocukların ve gençlerin çok daha hızlı doku yenileme yetisine sahip olmalarıdır. Doku yenileme ve iyileşme süreci yaşla birlikte yavaş yavaş azalır. Bu yüzden yaşlılarda kemik kaynaması ve kemik kırığı iyileşme süresi çok daha uzun olabilmektedir.

Kırılan kemiklerin kaç günde kaynayacakları; hastanın yaşına, kırılan kemiğe ve kırığın boyutuna göre değişiklik gösterebilir.

Kırık Kemik Kaynamasına Ne İyi Gelir?

Kemiğin kaynama sürecinde düzenli beslenmek çok önemlidir. Kaynama sürecinde olan kemiğe vücut tarafından yoğun bir kan akışı sağlanır. Kan içerisinde taşıdığı kalsiyum gibi mineraller, besin öğeleri ve vitaminlerle kemiğin onarılmasını sağlar. Kanın bahsettiğimiz öğelerce zengin bir hale gelebilmesi için düzenli ve iyi bir beslenme düzeni şarttır.

Kırıklar Neden Kaynamaz?

Kemik kırıkları, gerek yanlış ve eksik tedavi şekilleri sebebiyle gerekse iyileşme sürecinde olan dokunun yeteri kadar desteklenememesi sebebiyle kaynamayabilir. Kırıkların kaynayabilmesi için birçok sistemin düzenli ve doğru bir şekilde birlikte çalışması gerekmektedir. Bunlardan birinde meydana gelebilecek bir aksama, tüm kemik kaynama sürecini geciktirebilir, engelleyebilir veya kemiğin yanlış kaynamasına sebep olabilir. Kırıkların kaynamamasına sebep olan faktörler arasında şu gibi örnekler bulunmaktadır:

  • İyileşme ve kaynama sürecinde olan dokunun yeterince kanlanamaması, kanın besin değerleri açısından düşük olması.
  • Sigara gibi kan damarlarını büzüştüren ve dokuların kanlanmasını önleyen faktörler,
  • Kişinin, kırık kaynama sürecinde büyük yardımları olan protein, vitamin ve mineraller gibi besin öğelerini ve destekleyici maddeleri yeterince alamaması.
  • Kemik erimesi, kemik enfeksiyonu ve şeker hastalığı gibi kemik kaynama sürecine eşlik eden hastalıkların varlığı.
  • Steroid kullanımı.

Kırıklar Kaynamazsa Ne Yapılır?

Kırıkların yanlış kaynadığı veya hiç kaynamadıkları durumlarda farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Bu tedavi yöntemlerinin belirlenebilmesi için öncellikle kemik kaynamamasına sebep olan bazı faktörlerin belirlenmesi gerekir. Bu faktörler arasında; kemik kaynamamasının sebebi, kaynamanın beklendiği bölgede kemik kaybı olup olmadığı, hastanın yaşı, hastanın beslenme düzeni, hastanın genel sağlık durumu gibi örnekler yer almaktadır. Doktorlar, bu faktörleri göz önünde bulundurarak kişiye en uygun tedavi yöntemini kararlaştıracaklardır.

Kırık Kaynamama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırık kaynamama tedavisi, kırığın kaynamama sebebine göre farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Beklenildiği ölçüde kaynamanın gerçekleşmediği kırıklar için bazı durumlarda vitamin takviyeleri, düzenli beslenme programı ve ilaçlar gibi tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.

Kemik enfeksiyonu sebebiyle kaynamayan kırıklar için, kemik iltihabının temizlenmesine yönelik yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler arasında antibiyotik tedavisi veya Vakum Yardımlı Kapama (VAC) tedavisi gerçekleştirilebilir. Vakum yardımlı kapama cihazı, bölgedeki kan akışını hızlandırabilir ve sıvı birikimi gibi durumları ortadan kaldırabilir.

Yine kırığın kaynamama sebebine bağlı olarak çeşitli modern yöntemler ve cerrahi operasyonlar tercih edilebilmektedir. Bu yöntemler, kırığın tipine ve hastanın genel durumuna göre doktor tarafından belirlenir.

Kırık Kaynamama Tedavisi

Kırık kaynamama tedavisi, kaynama sürecinde zorluklar yaşanan veya kaynamanın hiç gerçekleşmediği kırık kemiklerin tedavi edilebilmeleri için kullanılır. Bu tedavi tamamen kişiye özel gerçekleşen süreçler içerir. Bu süreçlerin doğru ve isabetli bir şekilde planlanabilmeleri için detaylı doktor muayenesi ve birtakım testler gereklidir.

Kemik kırığı kaynamaması ve kaynamayan kemik kırığı tedavisi hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Mermerkaya’dan randevu alabilirsiniz.


Size nasıl yardımcı olabiliriz?