Omuz Kırıkları Tedavisi

Omuzlar gerek kollarımızı gövdemize bağlamaları gerekse de kol hareketlerimiz için belirleyici görevlere sahip olmaları açısından çok önemlidirler. Vücudumuzun en hareketli bölgelerinden olan omuzlar, birçok sebepten zarar görebilir. Omuz bölgesinde meydana gelen kırıklar ciddi ağrılara, hareket kısıtlılığına sebep olabilirler. Bu belirtiler kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Omuz kırıkları, omuzun hangi bölgesinde meydana geldiklerine göre 3 gruba ayrılırlar. Bunlar: köprücük kemiği kırıkları, proksimal humerus kırıkları ve skapula kırıklarıdır. Skapula kırıkları çok nadiren gerçekleşirler. Diğerler türde kırıklar ise her gün binlerce insanın başına gelebilmektedir.

Omuz kırığı tedavisi, genelde konservatif yöntem diye tabir edilen teknik ile sağlanır. Ancak bazı özel durumlarda cerrahi tedavi de gerekebilir.

Omuz kırıkları tedavisi ve omuz hastalıkları hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Uğur Mermerkaya gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Omuz Kırıkları Neden Olur?

Omuz kırıkları, çoğu zaman fiziksel bir travmaya bağlı olarak meydana gelirler. Bu fiziksel travma kaynakları arasında, trafik kazaları, yüksekten düşmeler veya direkt omuz bölgesine alınan darbeler yer alabilmektedir. Her yaştan kişide görülebilen omuz kırığı, ileri yaşla birlikte dokuların güçsüzleşmesi ve yıpranması sebebiyle yaşlılarda daha kolay meydana gelebilmektedir

Omuz Kırıkları Çeşitleri Nelerdir?

Omuz kırıkları, kırığın nerede meydana geldiğine göre farklı isimlerle anılmaktadır. Kırıkların meydana geldiği yöre göre hastanın şikâyetlerinde ve deneyimlediği belirtilerde değişiklik olabilir. Kırıkların tam olarak hangi bölgede gerçekleştiği ve kırığın şiddeti ancak doktor muayenesi ile kesin olarak saptanabilir. Omuz kırıklarından şüphelenen hastalar gerek kırığın boyutunun tam olarak öğrenilebilmesi için gerekse de uygun bir tedaviye ulaşabilmek için doktora görünmelidirler. En sık rastlanılan omuz kırığı çeşitleri ve tedavileri şunlardır:

  • Köprücük Kemiği Kırığı Nedir?

Klavikula olarak da bilinen köprücük kemiği, düşmelere, trafik kazalarına veya darbelere bağlı olarak kırılabilir. Aynı zamanda doğum sırasında da klavikula kırıkları görülebilmektedir. Her 3 omuz kırığından 1’i klavikula kırılması sonucu meydana gelir. Köprücük kemiği kırılması, kişide harekete bağlı artan ağrılara, kol ve omuz hareketlerinde kısıtlılığa yol açabilir. Hastanın ağrılarından kurtulabilmesi ve günlük yaşamına geri dönebilmesi için doktor tedavisi gerekmektedir.

  • Köprücük Kemiği Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Köprücük kemiği kırıkları konservatif tedavi veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Klavikula kırığı tedavisinin hangi yöntemle gerçekleşeceği, doktor muayenesi sırasında elde edilen bulgular ışığında kararlaştırılır. Köprücük kemiği tedavisi, genellikle konservatif tedavi yöntemleri ile sağlanmaktadır. Bu yöntem dahilinde hastanın kol ve omuz bölgesi özel askılarla sabitlenir. Askılar, köprücük kemiğinin doğru bir şekilde kaynayabilmesi için kullanılır. Aynı zamanda kol hareketlerini kısıtlayarak köprücük kemiğine zarar verebilecek riskli durumları da engellemiş olurlar.

Köprücük kemiği kırığına, kırık çevresinde meydana gelen sinir ve doku yaralanmaları da eşlik ediyorsa cerrahi yöntemlerle tedavi de tercih edilebilir. Köprücük kemiği kırığı ameliyatı ile omuz bölgesinde yer alan doku hasarları onarılır, kemik olması gerektiği gibi konumlandırılır ve sabitlenir.

  • Proksimal Humerus Kırığı Nedir?

Proksimal humerus kırıkları, pazu kemiğinin omuz eklemine en yakın noktasında gerçekleşen kırıklardır. Proksimal humerus kırıkları da yüksekten düşme ve trafik kazaları gibi fiziksel travmalar sonucu meydana gelebilir. Halk arasında omuz kırığı denildiğinde genelde proksimal humerus kırıkları kast edilmektedir. Çünkü proksimal humerus kırıklarında, omuz ağrısı tam olarak omuz bölgesinde görülür. Bu ağrı harekete bağlı artabilir ve çevre dokulara doğru yayılım gösterebilir. Ağrı ile birlikte omuz ve kol hareketlerinde kısıtlılık da görülebilir. Proksimal humerus kırıklarına diğer doku yaralanmaları eşlik ediyorsa farklı belirtiler de deneyimlemek mümkündür.

  • Proksimal Humerus Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Proksimal humerus kırıklarının büyük bir çoğunluğu cerrahi bir müdehaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Tedavi klavikula kırıklarında da olduğu gibi kol askıları, bandajlar ve gerektiğinde ağrı kesici gibi ilaçlar sayesinde sağlanır. Bu tedavi yönteminde konservatif tedavi denilmektedir. Kol askıları ve bandajlar, proksimal humerus kırıklarının olması gerektiği gibi kaynamalarına yardımcı olurlar. Ağrı kesiciler ise hastanın ciddi ağrılar çektiği durumlarda doktor tarafından reçete edilebilmektedir. Proksimal humerus kırıklarının konservatif yolla tedavisi 3 ila 6 haftayı bulabilmektedir.

Proksimal humerus kırığı tedavisi, bazı durumlarda cerrahi yollarla da yapılabilir. Ameliyat sırasında gerçekleştirilecek olan işlemler doktor muayenesi sırasında belirlenir, tüm süreçler kişiye özel olarak planlanır.

Omuz Kırıklarında Protez Tedavisi

Omuzda meydana gelen kırığa ve kırığın tam olarak nerede meydana geldiğine bağlı olarak protez tedavisi de tercih edilebilmektedir. Omuz protezleri hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Omuz Protezi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

Omuz Kırıkları Tedavisi

Omuz kırıkları, omzun farklı bölgelerinde gerçekleşebilir. Bu kırıklar, kişilerin; harekete bağlı şiddetlenen, ciddi ağrılar çekmelerine sebep olabilir. Ağrılarla birlikte omuzda ve kolda hareket kısıtlılığı gibi günlük yaşamı etkileyen sıkıntılar da görülebilmektedir. Omuz kırıkları tedavisi, hastaların bir an önce ağrılarından kurtulmasını ve günlük yaşamlarına sorunsuz bir şekilde dönebilmelerini amaçlar.

Omuz kırığı tedavisi ve diğer omuz hastalıkları hakkında detaylı bilgi için sitemizdeki yazıları inceleyebilirsiniz.

Omuz kırıkları tedavisi hakkında sorularınız için sitemizde yer alan iletişim bilgilerinden bize ulaşabilir, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Mermerkaya’dan randevu alabilirsiniz.


Size nasıl yardımcı olabiliriz?