Yüksek Tibial Osteostomi

Dizler, birçok dokunun birlikte çalışması ile insanların ayakta durmalarına, koşmalarına veya yürümelerine olanak sağlayan önemli organlardır. Dizi meydana getiren dokular bazı durumlarda yaralanabilir, iltihaplanabilir veya bu dokularda şekil bozuklukları meydana gelebilir. Bu gibi durumlar, hareketin gerçekleşmesini zorlaştırabilecekleri gibi büyük ağrılara da sebep olabilirler. Tarih boyunca insanlar, dizlerinde meydana gelen rahatsızlıklar için çözüm yolları ve tedaviler aramışlardır. Yüksek tibial osteostomi ameliyatı da yıllar içinde, teknolojinin de yardımıyla gelişmiş ileri bir tedavi yöntemidir. Bu ameliyat sayesinde dizlere binen yükler eşitlenmiş, eklem ve kemik aşınması engellenmiş olur. Bu operasyon sayesinde sonralarda protez taktırmanın gerekeceği durumlar önlenmiş olur.

Yüksek tibial osteostomi ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Uğur Mermerkaya gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Yüksek Tibial Osteostomi Nedir?

Yüksek tibial osteostomi, diz ekleminde meydana gelen içe doğru veya dışa doğru olan bükülmeleri tedavi etmek, şekil bozukluklarını gidermek için kullanılan cerrahi bir operasyondur. Bahsettiğimiz şekil bozuklukları dizlerden birine fazladan yük binmesine sebep olabilir. Dizlerden birine fazladan yük binerse, bu dizde yer alan eklem dokular aşınabilir, zarar görebilir. Bu aşınmaya bağlı olarak diz ağrıları ve hareket etmede zorluk gibi sorunlar meydana gelebilir. Diz ekleminde meydana gelen kireçlenme, tedavi edilmediği takdirde tüm dize yayılabilir. Buna bağlı olarak kısmi diz protezi veya total diz protezi gibi daha meşakkatli operasyonlar gerekebilir. Dizde yer alan şekil bozuklukları, bahsettiğimiz sorunlara yol açmadan, tüksek tibial osteostomi ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.

Yüksek Tibial Osteostomi Kimlere Yapılır?

Dizdeki şekil bozukluklarına bağlı olarak meydana gelen kireçlenmenin boyutu, kişiden kişiye değişebilmektedir. Yüksek tibial osteostomi ameliyatı, doktor muayenesi sırasında yapılan tetkiklere bağlı olarak yapılmaktadır. Bu tetkikler sırasında;

  • Dizdeki kireçlenme yalnızca dizin iç kısmında yer alıyorsa, kireçlenme; diz kapağını ve diğer bölgeleri etkilememişse.
  • Diz eklemindeki kireçlenme, ciddi hareket sıkıntılarına yol açmıyorsa,
  • Hastanın bacak aksının içe veya dışa kaydığı anlaşılan hastalarda yüksek tibial osteostomi yapılabilir.

Bahsettiğimiz durumlara uymayan hastalarda ise kısmi diz protezi veya total diz protezi gibi diğer seçenekler değerlendirilir. Yüksek tibial osteostominin kimlere yapılabileceği ancak doktorlar tarafından belirlenebilir. Bu yüzden uzman bir doktor tarafından muayene edilmek, tedavinin en önemli aşamasıdır

Yüksek Tibial Osteostomi Avantajları Nelerdir?

Yüksek tibial osteostomi, diğer ileri tedavi tekniklerine kıyasla çok daha avantajlı bir operasyondur. Bu tedavi yöntemi sayesinde hastanın hasarlı dokuları iyileştirilir ve korunur. Kısmi diz protezi veya total diz protezinde olduğu gibi hasarlı dokular, protez dokularla değiştirilmez. Özellikle genç hastalarda protez tedavileri; iyileşme süresinin uzun sürmesi ve gençlerin tercih ettiği aktiviteleri zorlaştırması gibi sebeplerden pek tercih edilmemektedir. Yüksek tibial osteostomi özellikle 50 yaşından genç hastalar için oldukça avantajlı bir durumdur. Yüksek tibial osteostomi ameliyatı sayesinde bahsettiğimiz bu tedavi yöntemlerine ve sebep olabilecekleri olası zorluklara gerek kalmamış olur.

Yüksek Tibial Osteostomi Nasıl Yapılır?

Yüksek tibial osteostomi, doktor muayenesinde çeşitli ölçümler ve fiziki tetkikler sonucunda yapılmasına karar verilen bir operasyondur. Doktor muayenesi sırasında bu operasyona gerek olduğu ve hastanın bu operasyona uygun olduğu tespit edilirse hastaya özel olarak bir tedavi planı hazırlanır. Bu tedavi planında, hastaya uygulanacak olan anestezi koşullarının kararlaştırılması ve hangi dokulara ne ölçüde müdahale edileceği kararlaştırılır. Daha sonra ise kireçlenmeye sebep olan dokular kararlaştırılan şekilde düzeltilir, şekil bozuklukları giderilir.

Yüksek Tibial Osteostomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yüksek tibial osteostomi ameliyatı, açık ameliyat tekniği ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Operasyon sırasında hasta anestezi altında olduğu için hiçbir işlemi hissetmez. Yüksek tibial osteostomi ameliyatı sırasında öncelikle dizde bulunan sorun, özel bir görüntüleme tekniği ile belirlenir. Daha sonra dizin iç tarafında, ekleme yakın yere bir kesi yapılır. Bu kesi yoluyla dizin sahip olduğu şekil bozuklukları ve sıkıntılar düzeltilir.

Yüksek Tibial Osteostomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Yüksek tibial osteostomi ameliyatı, operasyonun kapsamına göre 1 ila 2 saat arasında değişebilmektedir.

Yüksek Tibial Osteostomi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Operasyon sonrasında hastalar, durumlarına göre 1 ila 3 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulabilirler. Bu süre boyunca hastanın genel sağlık durumu incelenir. Hastanın iyileşme dönemine sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için tüm imkanlar sevk edilir. Ameliyattan sonra hasta düzenli olarak, koltuk değnekleri ve diğer yardımcı aparatlarla yürütülür.

Dizlerin tamamen iyileşmesi 6 haftayı bulabilmektedir. Bu süre protez tedavilerindeki iyileşme süresine kıyasla oldukça düşüktür. Bahsettiğimiz süre boyunca doktorunuzun tavsiyelerine uymak iyileşme sürecinizi hızlandıracak, daha sağlıklı bir dize kavuşmanıza olanak sağlayacaktır.


Size nasıl yardımcı olabiliriz?