Kol Kırıkları Tedavisi

Kollarımız, günlük yaşamımızda en sık kullandığımız uzuvlarımızdandır. Bir şeyleri tutmak, çekmek veya itmek, yazı yazmak için kollarımızı kullanırız. Günlük yaşamımız sırasında gerçekleştirdiğimiz daha birçok aktivite kollarımızın sorunsuz bir şekilde çalışması sayesinde mümkün hale gelir.

Kazalar veya kola darbe alma gibi fiziksel travma sebeplerinden kol kırıkları meydana gelir. Kol kırıkları, her yaştan insanın başına gelebilecek yaralanmalardır. Kol kırılması, kişide ciddi ağrılara ve hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Kollarından biri veya her ikisi birden kırılan kişiler; okullarından, işlerinden ve sosyal yaşamlarından geri kalabilirler. Kol kırığı tedavisi, bu kişilerin bir an önce iyileşmesini ve günlük yaşamlarına geri dönmesini amaçlar.

Kol kırığı tedavisi ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Uğur Mermerkaya gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Kol Kırığı Neden Olur?

Kol kırıkları, çoğunlukla fiziksel travmalar sonucu oluşur ve herkesin başına gelebilir. Yüksek bir yerden düşmek, trafik kazası geçirmek, kol bölgesine fiziksel darbe almak ve kolun üzerine düşmek gibi sebeplerden kol kırıkları meydana gelebilir. Bazı durumlarda kol kırıklarına çevre dokuların yaralanması da eşlik edebilmektedir.

Yaşlı hastalarda, ilerleyen yaşla birlikte dokular güçsüzleştiği ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklar oluşabildiği için kol kırıkları daha kolay meydana gelebilmektedir. Kol kırıkları hastaların günlük yaşantısını zorlaştıran ciddi belirtilere sebep olabilir.

Kol Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Kol kırılması belirtileri, kırığın boyutuna ve kırığa eşlik eden diğer doku yaralanmalarına bağlı olarak farklı belirtilere sebep olabilmektedir. Genelde hastanın kolunda hareket ile artan ağrı şeklinde kendini gösterir. En sık rastlanan kol kırığı belirtilerine şunları örnek verebiliriz:

  • Fiziksel bir travmanın hemen ardından gerçekleşen şiddetli kol ağrısı.
  • Kol ağrısıyla eş zamanlı olarak duyulan kırılma sesi.
  • Kolda harekete bağlı artan ağrı ve hassasiyet bulunması.
  • Kolda morarma, sertlik ve şişlik meydana gelebilir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu belirtiler kırığın ne kadar ciddi olduğuna ve kırığa eşlik eden başka yaralanmalara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kol Kırılması Nasıl Anlaşılır?

Fiziksel travma (Düşme, kola darbe alma, trafik kazası) sırasında koldan gelen kırılma sesi duyulması ve bu sesi şiddetli bir kol ağrısının takip etmesi kol kırılmasından şüphelenmek için yeterli olabilmektedir. Hastalar, ağrının kol hareketleriyle artması sebebiyle diğer elleriyle kollarını tutma, destekleme ihtiyacı hissederler. Kırılmayı takiben kolda morarma ve şişlik gibi belirtiler de görülebilir. Kol kırılmasından şüphelenildiği durumlarda mutlaka bir doktorla görüşülmelidir. Ayrıca kol kırıklarına diğer doku yaralanmaları da eşlik edebilir. Bu yüzden doktor tedavisi şarttır. Alanında uzman olmayan biri tarafından uygulanan kırık tedavileri, kemiklerin yanlış kaynamasına ve kişinin daha büyük sorunlarla karşılaşmasına sebep olabilir.

Kol Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kol kırıkları; sabit kırık, hareketli kırık, parçalı kırık gibi birçok şekilde meydana gelmiş olabilir. Kolda meydana gelen kırığın türüne göre kol kırığı tedavisi de değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca hastanın yaşı, ne kadar aktif bir yaşama sahip olduğu ve günlük yaşantısında hangi kolunu kullandığı da tedavi şekline karar vermede önemli olan faktörlerdir. Kırığın ciddi olmadığı durumlarda, kırık olan kemiklerin düzgün bir şekilde kaynaması için alçılama işlemi yapılır. Bu sayede kol, hem sert bir bariyer tarafından korunur hem de hareket ederek yanlış kaynaması önlenmiş olur. Kol kırılması sonucunda, kırılan kol kemiklerinin ucunda bozulmalar meydana geldiyse cerrahi yöntem ile tedavi de tercih edilebilmektedir. Kol kırıklarının nasıl tedavi edilebileceği ancak detaylı bir doktor muayenesinden sonra kararlaştırılabilir.

Kol Kırığı Ameliyatı Nedir?

Halk arasında kırık kol ameliyatı olarak da bilinen bu işlem, koldaki kırığın ve kemik hasarının cerrahi işlemlerle tedavi edilmesidir. Bu işlem kırığın ciddiyetine ve dokularda meydana gelen hasara göre farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Kol Kırığı Tedavisi

Kol kırıkları genelde fiziksel travmalar sonucu meydana gelir. Kişilerin iş, okul ve sosyal yaşamlarını ciddi ölçüde etkileyen belirtilere sebep olabilir. Kolda harekete bağlı artan, şiddetli ağrı bu belirtilerin başında gelmektedir. Kol kırığı tedavisi, hastaların bir an önce iyileşip günlük yaşamlarına dönebilmeleri için gerçekleştirilir. Bu tedavi süreci tamamen hastaya ve hastanın kolunda meydana gelen kırığa özel bir şekilde planlanır.

Kol kırığı tedavisi ve kol kırığı ameliyatı hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Mermerkaya’dan randevu alabilirsiniz.


Size nasıl yardımcı olabiliriz?