Omuz Çıkıkları
Omuz, kol kemiklerinin bedene bağlanması ve kolun hareketi için vazgeçilmez bir organdır. Omuz eklemini çevreleyen damar ve sinir grupları, omuz kaslarıyla birlikte çalışarak kol hareketlerini mümkün kılarlar. Bahsettiğimiz eklem, kemik ve kas gibi dokularda meydana gelebilecek herhangi bir hastalık omzun, görevlerini yerine getirmesini engelleyebilir, kişide omuz ağrılarına sebep olabilir.
Omuz çıkıkları birçok sebepten meydana gelebilirler. Omzu çıkan hastalar, kollarını ve omuzlarını hareket ettirirken zorlanır ve ağrı hissi duyarlar. Omuz çıkıkları çoğu zaman küçük bir müdahale ile tedavi edilebilse de tekrarlayan omuz çıkıkları için cerrahi operasyonlar gibi ileri tedavi teknikleri gerekebilir.
Omuz çıkıkları tedavisi ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Uğur Mermerkaya gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Omuz Çıkığı Nedir?
Omuz çıkığı, fiziksel travmaya veya kalıtımsal bir soruna bağlı olarak omuz eklemini oluşturan dokuların yerlerinden çıkmasıdır. Şiddetli ağrılara ve hareket kısıtlılığına yol açan bu rahatsızlık, omzun yeniden yerine oturtulması ile son bulabilir. Ancak bazı durumlarda, kol çıkması tekrarlayan bir duruma dönüşebilmektedir. Hastalar günlük yaşamlarına devam ederken herhangi bir aktivite sırasında omuzları sürekli çıkabilir. Bu durum kişinin günlük yaşamında birçok soruna sebep olabilmektedir. Bu yüzden tekrarlayan omuz çıkığı tedavisi, alanında uzman bir doktor tarafından, çıkığa sebep olan problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik gerçekleşmelidir.
Omuz Çıkığı Neden Olur?
Omuz çıkığı; yanlış tekniklerle yapılan spor faaliyetleri, düşmeler, trafik kazaları, omuza aşırı yük bindirme veya omuza darbe alma gibi sebeplerden meydana gelebilir. Omuz eklemi, insan vücudunun en hareketli eklemlerinden biridir. Bu yüzden herhangi bir aktivite sırasında zarar görmesi çok kolaydır. Omuz çıkması gibi durumları önleyebilmek adına, kişiler, gerektiğinde koruyucu ekipman kullanmalı ve omuzlarını herhangi bir darbeye karşı korumalıdırlar. Sporları ve ağırlık kaldırma gibi görevleri tekniğine uygun bir şekilde yapmalıdırlar.
Omuz Çıkığı Belirtileri Nelerdir?
Omuz çıkığı; genç veya yaşlı fark etmeksizin her insanda meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır. Peki, omuz çıkığı nasıl anlaşılır, omuz çıkması belirtileri nelerdir?
Omuz çıkıkları, kendilerini harekete bağlı artan ağrılarla belli ederler. Bu ağrılar kolda ve omuzda meydana geliyor olabilir. Ayrıca, omuz çıkığına bağlı hareket kısıtlılığı, kolu kullanırken ağrı hissi duyma, omuz bölgesinde şişlik veya şekil bozukluğu gibi belirtiler de görülebilmektedir. Bu tarz şikâyetleri olan ve omuz çıkmasından şüphelenen kişiler bir an önce uzman bir doktorla görüşmelidirler.
Omuz Çıkığı Nasıl Yerine Konulur?
Omuz çıkığı oturtma yöntemleri, bu konuda profesyonel bir eğitim almamış insanlar tarafından kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kişinin omuzlarında kas-sinir zedelenmeleri ve eklem hasarı gibi yaralanmalar meydana gelebilir.
Çıkan omuzu oturtma işlemi, alanında uzman bir doktor tarafından kolayca ve risksiz bir şekilde gerçekleştirilebilir. Omuz, yerine oturtulduktan sonra bandaj, omuz ateli veya sargılar yardımıyla desteklenir. Buna ek olarak yardımcı ilaçlar sayesinde, omuz tam olarak iyileşene kadar hastanın şikâyetleri hafifletilebilir.
Omuz çıkıklarının sürekli tekrarladığı durumlarda ise farklı yaklaşımlar gerekmektedir. Tekrarlayan omuz çıkığı tedavisi, basit omuz çıkıklarına göre daha ileri bir tedavi gerektirir.
Tekrarlayan Omuz Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omuz çıkıkları, gerektiği gibi tedavi edilmediklerinde rutin olarak tekrarlayan bir rahatsızlığa dönüşebilirler. Tekrarlayan omuz çıkıkları; omuz kapsülü yırtılması sebebiyle meydana geliyor olabilirler. Bu gibi durumlarda, omuz kapsülünde meydana gelen hasarlar onarılmalıdır.
Kapalı omuz ameliyatı veya omuz artroskopisi olarak bilinen cerrahi işlemle omuz bölgesinde yer alan hasarlar onarılır. Bu işlem oldukça modern ve güvenilirdir. Omuz çıkıklarına sebep olan hasarlar veya yapısal bozukluklar onarıldıktan sonra hasta kısa bir iyileşme sürecinin ardından günlük yaşantısına dönebilir.
Omuz Çıkığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Omuz çıkığı ameliyatı, yapılan işlemin kapsamına göre 1 ila 2 saat arasında sürebilmektedir. Hastalar, ameliyattan sonra birkaç saat hastanede gözetim altında tutulurlar. Daha sonra ise doktor kararına göre aynı gün taburcu olabilirler.
Omuz Çıkığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Omuz artroskopisi veya artroskopi ile omuz çıkığı ameliyatı olan hastalar, 2 ila 3 hafta sonrasında büyük oranda iyileşme gösterebilirler. Ancak tam iyileşme süresi 6 haftayı bulabilmektedir. İyileşme süreci boyunca doktor tavsiyesine uymak ve omzu darbelere karşı korumak çok önemlidir. Hastalar, doktorlarının önermediği egzersizlerden ve aktivitelerden uzak durmalıdır.
Omuz Çıkıkları Tedavisi
Omuz çıkıkları, çıkığın sebebine ve tekrar edip etmediğine göre birçok farklı şekilde tedavi edilebilmektedir. Omuz çıkığının ne şekilde tedavi edileceği, doktor muayenesinden sonra kararlaştırılabilir.
Omuz çıkıkları tedavisi ve omuz çıkığı ameliyatı hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilir, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Mermerkaya’dan randevu alabilirsiniz.